Samopregled dojke – zašto i kako ga redovito raditi?

Samopregled dojke – zašto i kako ga redovito raditi?

Anamarija Salopek, mag.pharm.

Karcinom dojke najčešća je zloćudna bolest kod žena i vodeći uzrok smrtnosti u usporedbi s drugim malignim bolestima koje pogađaju žene. Svake godine u svijetu javlja se više od 2,3 milijuna slučajeva karcinoma dojke. U Hrvatskoj od karcinoma dojke obolijeva svaka deseta žena. Najčešće se dijagnosticira poslije pedesete godine života, no obolijevaju i mlađe osobe.

Faktori rizika za pojavu karcinima dojke:
1. Ženski spol
2. Dob
3. Obiteljska anamneza
4. Rana prva menstruacija i kasna menopauza
5. Ostali faktori rizika: žene koje nisu rađale ili su prvi porod imale nakon 30. godine života, prekomjerna tjelesna težina, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola.

Ako se otkrije u ranom stadiju, karcinom dojke izlječiv je u preko 90% slučajeva. Tada su terapijske mogućnosti veće, a liječenje efikasnije, čime se podiže kvaliteta života oboljelih žena. Upravo zato je važno podići svijest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog početka liječenja osoba oboljelih od karcinoma dojke.

Preventivni pregledi ili metode screeninga u cilju ranog otkrivanja karcinoma dojke uključuju:

  • Samopalpaciju (samopregled dojke)
  • Ultrazvučni pregled
  • Mamografiju

Samopregled dojke trebale bi raditi sve žene, bez obzira na dob, počevši od adolescencije. Rano usvajanje ove navike omogućava ženama da bolje upoznaju građu svojih dojki i tokom vremena lakše prepoznaju eventualne promjene. Preporuke su da svaka žena nakon dvadesete godine života sama jednom mjesečno napravi samopregled dojki. Samopregled dojki može vam pomoći da primijetite bilo kakve promjene u strukturi, veličini ili obliku dojke, kao i promjene na koži ili bradavicama.

Ukoliko tokom samopregleda dojki primijetite uvećanje dojke koje ranije nije postojalo, čvorić, kvržicu ili zadebljanje na bilo kom dijelu dojke, promjenu boje i izgleda kože dojke, crvenilo, pojavu nabora, iscjetka iz bradavice, promjenu izgleda bradavica koje postaju uvučene, čvor u pazušnoj jami i sl. potrebno je savjetovati se s liječnikom.

Međutim, samopregled dojki nije dovoljan – ne treba zaboraviti kako se karcinom dojke može javiti bez ikakvih prethodnih simptoma i tegoba. Osim redovitog samopregleda dojke, ultrazvučni pregled dojki je najčešće metoda izbora za pregled žena mlađih od 35 godina života. Prvi ultrazvučni pregled treba napraviti između 20. i 25. godine života, a od 30. godine života jednom godišnje. Bazni mamogram trebale bi napraviti sve žene između 35. i 40. godine života, a od 40. godine jedan mamogram u dvije godine.

Zašto trebate obaviti samopregled dojki svakog mjeseca?

Od 10 detektiranih promjena u dojkama, 9 otkrivaju same žene, jer nitko ne poznaje ženine dojke bolje od nje same. Samopregled dojke je brz, lak i jednostavan postupak koji zahtjeva ogledalo i par minuta Vašeg vremena, a može biti od izuzetne važnosti za rano otkivanje nepravilnosti na dojkama koje ukazuju na potencijalan karcinom dojke. Pregled je najbolje napraviti 7-10 dana nakon početka menstruacije kada su dojke u opuštenom stanju, a kod žena u menopauzi ili bez materice prvog dana u mjesecu, odnosno uvijek istog dana u mjesecu. Preporuka je da se samopregled radi tijekom i nakon tuširanja jer voda i sapunica omekšavaju kožu što olakšava samopregled, odnosno bolje se opipavaju promjene na dojkama. Samopregled se radi i u ležećem položaju, jer se dojka razlije preko zida prsnog koša i lakše se detektiraju promjene koje se nalaze u donjim dijelovima dojke, za razliku od stojećeg i sjedećeg položaja, gdje se bolje opipavaju promjene u gornjim dijelovima dojki.

Samopregled se radi u nekoliko faza

  1. Pregledajte intimno rublje, sadrži li tragove lučenja iz bradavice u obliku krvavih, smeđih, zelenkastih ili žućkastih mrlja.
  2. Svucite se do pojasa i stanite pred ogledalo. Stavite ruke na bokove i pogledajte oblik dojki, jesu li simetrične, nalaze li se na istoj razini, postoje li otoci, nabiranje kože nalik narančinoj kori ili uvlačenje jedne od bradavica. Manja razlika u veličini dojki je prirodna. Potom podignite ruke iznad glave i okrećite se pred ogledalom s jedne strane na drugu i nastavite pregled prema prethodnim kriterijima.
  3. Provjerite je li koža dojki elastična, mijenja li boju, javlja li se crvenilo, osip ili neke druge promjene.
  4. Pregledajte dojke u stojećem položaju, prvo vodoravnim, pa onda vertikalnim klizećim pokretima. Dojke pregledavajte prvo površinski, bez prodiranja vrhovima prstiju u dubinu. Ovo omogućuje da se otkriju male tvorevine koje se nalaze direktno ispod kože. Zatim dubljim opipavanjem izvršiti palpaciju te na mjestima gdje je moguće otkriti povećane čvoriće. Nemojte biti grubi, nemojte cijediti, trljati, stiskati do bola…
  5. I u ležećem položaju pregledajte rukama dojke. Lezite, postavite jastuk ispod lopatice, istovremeno držeći podignutu ruku iznad glave. S vrhovima prstiju druge ruke pravite kružne pokrete na dojci počevši od periferije dojke prema bradavici, u smjeru kazaljke na satu. Obratite pažnju na ulegnuća i čvoriće. Ponovite pregled dojke, ali da Vam je ovaj put ruka ispružena uz tijelo. Drugu dojku pregledajte na isti način.
  6. Ne zaboravite na bradavice. Ruku pružite uz tijelo, a suprotnom rukom, laganim pritiskom, prođite oko bradavice i unutar areole. Stisnite svaku bradavicu pojedinačno između palca i kažiprsta pazeći pritom na eventualno lučenje bistrog ili krvavog sekreta.
  7. Pregledajte oba pazuha. Ruku ispružite uz tijelo, a prstima suprotne ruke opipajte pazušnu jamu, pazeći pritom na čvoriće.

Napipali ste kvržicu, što sada!?

Ne paničarite, promjene na dojci ne znače automatski da se radi o zloćudnoj promjeni. Promjene mogu nastati iz mnogo razloga (benigni tumori, fibromi, ciste), no važno je što prije posjetiti liječnika koji će Vas uputiti na daljnju obradu (ultrazvučni pregled ili mamografiju).

Samopregled dojke je ženina prva crta obrane u očuvanju zdravlja. Tvoje ruke mogu spasiti tvoj život! Zato svaki mjesec odvoji malo vremena za sebe i svoje zdravlje – par dragocjenih minuta pod tušem, pred ogledalom ili ležeći u miru svoje sobe. Uzmi zdravlje u svoje ruke i pregledaj svoje dojke jednom mjesečno. Ne samo sada, ne samo danas, već redovito. Zbog sebe, zbog onih koje voliš i zbog onih koji te vole.🩷

Termini ispitivanja vitaminsko mineralnog statusa- Terranova

Prilikom kupnje Terranova proizvoda u terminima mjerenja ostvarujete popust od 10%. Termini će se održati u idućim ljekarnama: Krapina:09.03.2024.(10-13h) Zabok:15.03.2024(15-18h) S.K.Začretje:22.03.2024(15-18h) Hum na Sutli:25.03.2024.(10-13h)

Izdavanje EU digitalne COVID potvrde(EU DCC)

Sve ljekarničke jedinice Ljekarne KZŽ mogu izdati digitalne COVID potvrde(EU DCC). Ljekarnička jedinica Zabok izdaje potvrde u redovnom vremenu,tj.kada je ljekarna otvorena za pacijente.U dežurstvu

Sveti Križ Začretje
Desinić
Hum na Sutli
Krapina
Zabok
Skip to content